Från bomull till plast – för miljöns skull

coopFrån och med juni var alla butiker som erbjuder plastkassar tvungna att informera om miljöfarorna med dessa i ett försök att minska användningen av dem. I samband med denna lagändring började Coop fasa ut sin flergångskasse i bomull för att ersätta den med en i plast. Detta kanske låter som att man går tvärtemot de nya reglerna, men saken är att kassen, som är tillverkad av polyester, har en miljöpåverkan på ca 5 % i förhållande till en i bomull. Den är även billigare att tillverkare och enklare att ta med sig.

Louise König, hållbarhetschef på Coop säger:

”Den bästa kassen är den som används många gånger. Nu har vi tagit fram en flergångskasse, som är betydligt bättre för miljön än bomullskassen. Den tar dessutom mindre plats och är enkel att alltid ha med sig i fickan”.

Vad många inte vet är att en bomullskasse behöver användas 130 till 400 gånger för att komma ner på samma miljöpåverkan per användning som en plastkasse av sockerrör har.

Kul att se att stora varumärken tänker till och inte bara följer vad konsumenterna tror har minst negativ påverkan på miljön utan faktiskt gör vad som är rätt och istället utbildar allmänheten.