Ny märkning på Arlas förpackningarna

Tidigare idag såg jag på Ekotipsets Instagram att Arla ska införa en ny ”ofta bra efter”-stämpel på sina förpackningar. Stämpeln ska sitta under bäst-före märkningen och uppmärksamma konsumenten på att produkten oftast går att använda även efter det datumet. För det är just det den betyder: Bäst före. Ann Freudenthal, ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla säger så här:

”Det är ett sätt att hjälpa folk att förstå att de själva kan avgöra om maten är ätbar eller inte genom att lukta, smaka och titta. Målsättningen är att få folk att tänka efter lite kring det. Det här är en bra åtgärd för att påverka klimatet och minska svinnet Vi kommer att införa märkningen på i princip hela vårt sortiment, men det viktigaste är färskvarorna för det är ju de som man i första hand är orolig över att de ska härskna”.

Arla bäst före datum
Bild från Ekotipset.

Många blandar ihop bäst före datum med sista förbrukningsdag vilket gör att stora mängder mat slängs i onödan. Livsmedelsverket har en tydlig illustration på sin hemsida kring vad som gäller för de två olika märkningarna:

Arla bäst före datum

 Jag ser fram emot Arlas nya tillägg och att fler varumärken hänger på!