Så ska svensk förpackningsindustri agera för en säkrare framtid

Hur kan svensk förpackningsindustri stå stark och växa i en föränderlig värld? Genom att vara förberedd, så klart. Från risk- och sårbarhetsanalys till anpassning av affärsmodell och avtal. För omvärlden kommer att fortsätta gunga.

 

Sverige är beroende av global handel och leveranser. Det gäller inte minst förpackningsindustrin, som är sårbar på grund av sitt beroende av internationella leverantörer och leveranskedjor. Det säger Johan Sjöberg, Ansvarig för säkerhets- och försvarspolicy på Svenskt Näringsliv. Han menar att förpackningsindustrin, liksom många andra industrier, påverkas av de olika geo- och säkerhetspolitiska händelser som sker just nu.

 

Globalisering och handel

 

– Vi lever i en globaliserad värld där Sverige är beroende av handel, leveranser, import och export globalt. Förpackningsindustrin har tillverkning i många delar av världen, vilket gör den känslig för kriser som pandemin eller Rysslands invasion av Ukraina. Dessa störningar påverkar våra handelsflöden och industri direkt, säger Johan Sjöberg.

 

Förpackningsindustrin är utspridd över många delar av världen, och när sanktioner eller motsanktioner införs, som de mot Ryssland, påverkar det produktion och logistik. Även om handeln med Ryssland var liten och sanktionerna mot landet inte direkt slog hårt mot Sverige har de indirekta effekterna, exempelvis energikrisen, haft stor inverkan, berättar Johan Sjöholm. På det sättet är industrin sårbar.

– Industrin är beroende av insatsvaror, exportmöjligheter och import av reservdelar. Sanktioner kan störa tillgången på dessa nödvändiga komponenter. Så det är avgörande att företagen inom förpackningsindustrin är medvetna om riskerna och har planer för att hantera störningar i sina leveranskedjor.

 

Se till att vara förberedd

 

Ja, Sveriges säkerhetspolitiska situation har blivit sämre. Dessutom kan hotbilden mot landet förvärras ytterligare när företag står inför cyberattacker, industrispionage, underrättelseoperationer, sabotage, desinformation, illegal tekniköverföring, infiltration och organiserad brottslighet. Johan Sjöberg betonar vikten av att som företag vara beredd på att hantera dessa störningar för att upprätthålla sin verksamhet och konkurrenskraft.

 

– Vi rekommenderar företag att ta höjd för de utmaningar vi står inför. Det är viktigt att ledningsgrupper ställer frågor om hur de agerar vid störda förhållanden, som att inte kunna få in leveranser eller exportera. Därför bör man göra risk- och sårbarhetsanalyser och beakta andra typer av risker än de traditionella, säger Sjöberg.

 

Vilka risker menar han då? Jo, i en mer traditionell kontinuitetsplan är sårbarhet och risker vanligtvis kopplade till operativa störningar, till exempel maskinavbrott eller andra praktiska problem. Men i dagens risk- och sårbarhetsanalys bör företag, enligt Johan Sjöberg, också överväga allvarliga globala störningar med totala leveransavbrott som följd.

 

– Det är också viktigt att tänka på scenarier där delar av Sverige kan bli oanvändbara på grund av infrastrukturproblem eller elbrist. Hur ska vi agera om personalen inte kan ta sig till jobbet på grund av trasig kollektivtrafik eller brist på drivmedel? Det är frågor som företagen bör förbereda sig för och överväga möjligheten att anpassa sin verksamhet vid sådana händelser, förklarar han.

– Det kan exempelvis handla om att ställa om sin produktion om verksamheten av någon anledning inte kan producera förpackningar. Kan de då tillverka något annat för att säkra intäkter och återuppta produktionen?

 

Flexibilitet är avgörande

 

Det finns ytterligare åtgärder värda att ha koll på, menar Johan Sjöberg. Det handlar om att planera för långsiktiga relationer, speciellt när avtalsperioden är kort och kan påverkas av externa faktorer som krig. Att ha flexibilitet och ekonomiskt handlingsutrymme för att hantera eventuella skador eller förluster är avgörande.

– Ja, om man till exempel har ett avtal idag, oavsett om det är med en offentlig aktör eller privat sektor, och man har lagt anbud och vunnit en upphandling, är det viktigt att fundera över hur långsiktigt det är. Ett tvåårsavtal kanske inte ger tillräckligt med tid för att bygga upp en bestående relation. I vissa fall kan det vara mer lämpligt med längre avtal, säger Johan Sjöberg.

Men det handlar inte bara om avtalslängd, berättar han. För idag finns ingen verksamhet i Sverige som är försäkrad i händelse av krig.

– Vad gör vi då om en kris uppstår? Hur hanterar vi ekonomiska skador eller bortfall av leveranser? Det är oerhört viktiga frågor för utan internationellt konkurrenskraftiga företag har vi ingen robusthet och inget totalförsvar i Sverige, säger Johan Sjöberg.

Det och mycket mer kommer Johan Sjöberg att ta upp under sin medverkan på Scanpack där han deltar som jubileumstalare på Packaging Plaza, Scanpacks jubileumsscen den 24 oktober kl 13:30. Temat på anförandet är Näringslivets roll inom totalförsvaret och försörjningsberedskapen.

 

Vill du lyssna på Johan Sjöberg på Scanpack?

Så påverkas svenska företag av säkerhetsläget

Torsdag 24 oktober, 13:30-13:55  Scen: Packaging Plaza på plan 2

 

OM SCANPACK

Med 400 utställare och nästan 13 000 deltagare samlar Scanpack de mest framstående och kunniga experterna inom förpackningsindustrin. Scanpack går den 22-25 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Köp din biljett här!