-
Hem
-
Om Scanpack
-
Händer på mässan
- Utställare
-
För utställare
-
Planera ditt besök
-
Så ska robotautomation optimera den svenska livsmedelsindustrin
Industrier som präglas av säsongsbetonad efterfrågan och hög konkurrens kan effektiviseras med robotautomation. SWIRA, Swedish Industrial Robot Association, arbetar för att främja automation och robotutveckling i den svenska industrin. I år närvarar SWIRA på Scanpack för att diskutera teknikens potential i förpackningsbranschen.
Globaliseringen har skapat nya produktionskedjor och konsumenter ställer allt högre krav på specifika produkterbjudanden. En utveckling som lett till att svenska livsmedels- och förpackningsproducenter står inför utmaningen att öka sin lönsamhet och konkurrenskraft. SWIRA menar att robotautomation är en effektiv lösning samtidigt som kunskapsbrist hindrar företag från att våga ta de första stegen mot en automatiserad produktionslinje.
– Den globala konkurrensen ökar ständigt och det innebär att verksamheter måste optimeras för att inte bli utkonkurrerade av bättre erbjudanden. Utmaningen ligger i att utveckla konkurrenskraftiga produktionslinjer som står sig mot det globala trycket, säger Ove Leichsenring, ordförande på SWIRA.
Konkurrenskraftig produktion
Robotautomation avser processen av att låta en maskin, teknik eller robot utföra ett arbete. Det handlar om att införa steg i produktionen som tillåter mer eller mindre självgående processer. Ove Leichsenring tror på att företag som vill överleva dagens konkurrensutsatta marknad måste vara öppna för att integrera ny teknik.
– I dagens konkurrensutsatta värld får företag som inte hänger med i utvecklingen av digitalisering och automatisering svårt att finnas kvar i framtiden, säger Ove Leichsenring.
Industrins konkurrenskraftiga produktion utmanas av konsumenternas allt mer specificerade behov. Idag efterfrågar kunden en viss produkt på sommaren och en annan på vintern, och produktionslinjen måste anpassas därefter.
– Kundkraven ökar och konsumenterna vill ha fler och fler varianter av olika produkter. Många produktionsprocesser består idag av ett högt antal varianter i relativt små volymer. Det handlar bland annat om säsongsbetonade varor som endast säljs under en viss årstid. En efterfrågan som ställer krav på att kunna ladda om produktionslinjen på kort tid, säger Ove Leichsenring.
Nu utforskar Vinnova och Linköpings Universitet möjligheterna för automatisering av säsongsbetonad produktion genom projektet FLAP. Avancerade mobila robotlösningar ska kombineras med autonom programvara för att stödja produktion av specialprodukter med delade resurser.
Avlägsnar monotona uppgifter
Tekniken ökar inte bara verksamhetens produktivitet och lönsamhet, robotautomation kan också bidra till att forma hållbara arbetsplatser. När maskiner tar över monotona arbetsuppgifter som tunga lyft och enformigt monteringsarbete minskar mängden oergonomiska rörelser som måste utföras av en människa. Ove Leichsenring menar att automatisering till och med kan eliminera svårrekryterade tjänster och samtidigt locka ny och innovativ arbetskraft.
– Att integrera robotautomation i tillverkningsindustrin bidrar till att ta bort tråkiga och monotona arbetsuppgifter. Det finns ingen idag som vill jobba med sådana tunga lyft och uppgifter som robotar kan utföra, säger Ove Leichsenring och fortsätter:
– Istället för att behöva ta in och säga upp säsongsanställd personal kan robotautomation optimeras efter säsongsspecifika behov. När robotar tar över monotona arbetsuppgifter försvinner dessutom utmaningen i att tillsätta svårrekryterade tjänster.
Robotar packar frukt i Kivik
En livsmedelsproducent som insett kraften i automation är Äppelriket. Vid centralpackeriet i Kivik lagras, sorteras och packas stora mängder äpplen. Varje år skördas mellan 10 till 15 miljoner kilo frukt som måste hanteras varsamt för att nå butikshyllorna i gott skick. När det inte längre var hållbart att anställa manuell arbetskraft för paketering blev robotautomation lösningen.
– När man inte hittade människor som var villiga att utföra det monotona arbetet övervägde man att frakta alla äpplen till Polen för paketering. Men sen valde Äppelriket att satsa på robotar för att möjliggöra lokal produktion, och idag kan maskinerna utföra ett väldigt bra arbete, säger Ove Leichsenring.
Äppelriket arbetar för att producera frukt med minimal belastning på klimatet. Att optimera frakten från odling till butik utgör en viktig del och med hjälp av robotautomation har onödiga transportsträckor kapats.
Ökad kunskap, ökad automation
För att få fler att använda robotautomation satsar SWIRA på en kompetenshöjning i den svenska tillverkningsindustrin. När det gäller verksamheter med säsongsbetonad produktion och varierande volymer behövs extra stöttning och ett fokus på hur automation kan främja snabba omställningar på ett sätt som är både tids- och kostnadseffektivt.
– Grundproblemet är att många företag saknar kompetens och kunskap om både automation och digitalisering. De behöver helt enkelt hjälp med att förstå hur tekniken fungerar och hur den kan integreras i produktionen. Vi ser att fler behöver utbilda sig till automationstekniker och det blir allt viktigare att ta in ny arbetskraft som driver automationsfrågan framåt, säger Ove Leichsenring.
Samarbeten med andra branscher utgör en viktig del av SWIRAs arbete. Genom kunskapsutbyten kan automationslösningar anpassas efter varierande förutsättningar och behov.
– Branscherna är experter på sina områden och vi är experter på automation, så där kan vi komplettera varandra. Livsmedels- och dryckesindustrin är en viktig partner där det finns mycket att göra när det gäller automation, det finns en stor potential som vi kan hjälpa till att låsa upp, säger Ove Leichsenring.
Framtidens produktionslinjer
Tekniken ökar industrins konkurrenskraft och stärker därigenom det svenska näringslivet. Dessutom kan robotautomation bidra till samhällets hållbara omställning.
– Automation spelar en viktig roll för industrins gröna omställning. Tekniken bidrar till att främja lokal produktion där varorna ska förbrukar och konsumeras, vilket minskar långa och miljöpåfrestande fraktsträckor, säger Ove Leichsenring.
I framtiden ser vi en industri som genomsyras av autonoma robotar och artificiell intelligens. Majoriteten av dagens automationsrobotar bygger på teknik som utformats för att utföra en förbestämd uppgift. Med AI öppnas möjligheten att även utveckla robotar som kan utföra oförutsägbara uppgifter.
– Framöver kommer vi att se en framväxt av autonoma robotar och automationssektorn glider över mer och mer mot AI. Tekniken är häftig och det ska bli enormt spännande att se vart den tar vägen, avslutar Ove Leichsenring.
Inspireras av SWIRA på Scanpack 2024
Den 24 oktober medverkar SWIRA på Scanpack. Under en halvdag arrangeras ett flertal seminarier med fokus på hur robotautomation kan integreras i livsmedels- och förpackningsindustrin. Observera att deltagande kräver föranmälan. Läs mer och anmäl dig till SWIRAs seminarier >>