Scanpack Summit: Branschens nyckelaktörer diskuterar framtidens hållbara förpackningar

Text: Bo Wallteg, AGI Media.

 
I samband med Scanpack arrangerade mässan Scanpack Summit, en lunch på hög nivå, både vad gäller platsen i restaurang Heaven på våning 29 i Gothia Towers och när det kom till de speciellt inbjudna gästerna. Avsikten är att skapa en mötesplats för diskussioner om brännande frågor för förpackningsindustrin. Den här gången diskuterades vilken roll som industrin kan spela för att hjälpa till att uppnå klimatneutrala mål. Ett närmare fyrtiotal beslutsfattare, branschfolk och forskare deltog.
 

– Förpackningsindustrin står inför betydande utmaningar och möjligheter när det gäller att minska materialanvändningen, öka återanvändningen och återvinningen, samtidigt som säkerheten för förpackade produkter bibehålls. Att framgångsrikt navigera i dessa utmaningar kräver samarbete över hela värdekedjan och bortom gränserna. Därför anordnar vi Scanpack Summit-lunchen, säger Monika Ölund som är affärsansvarig för Scanpack och tillägger att hon hoppas att detta kan bli ett återkommande initiativ.

 
Speciellt inbjuden var Daniel Westlén, statssekreterare för klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Han visade sig vara initierad i frågor som rör förpackningsindustrin. Johannes Bergmair, generalsekreterare för World Packaging Organisation modererade mötet.

 
I sitt inledningstal tog Daniel Westlén upp hur viktigt det är att den cirkulära ekonomin får fäste i Europa.
 

– Cirkulär ekonomi är ett viktigt instrument för att klara klimatkrisen och minskningen i biodiversiteten. Det är en vital del för att EU ska klara att vara klimatneutralt år 2050 och den är också viktig för att EU ska fortsatt vara en ledande aktör när det gäller att klara 1,5 gradersmålet i Parisavtalet.
 

Han konstaterade att ett möte som Scanpack Summit är en viktig del i arbetet. Att samlas och försöka hitta kreativa lösningar är ett steg på vägen. Daniel Westlén tyckte att det var ett bra initiativ och gav branschen beröm för arbetet, både genom att man deltog på mötet och genom det arbete som utförs på mässgolvet just nu.
 

Den cirkulära ekonomin är en möjliggörare för den gröna omställningen, konstaterade han och tillade att i teorin kan vi nå målen utan cirkulär ekonomi men det blir mycket svårare om vi inte har cirkulära materialflöden.
 

– Samhället skulle aldrig fungera utan förpackningar. Vi vet att det finns problem med förpackningar, att de skapar växthusgaser när de bränns. De är dessutom en stor del av nedskräpningen. Sverige tar en aktiv roll i att fixa de här problemen, både på EU-nivå och globala överenskommelser.
 

– När vi hade ordförandeskapet i EU vidtog vi åtgärder som hjälper ekonomin i EU att bli mer cirkulär, åtgärder som ska ge icke giftiga materialströmmar och ökad återvinning. Sverige hade en nyckelroll i utformningen av PPWR som har stora möjligheter att minska förpackningarnas miljöpåverkan. De nya reglerna ger möjligheter att förutsägbarhet och en sund miljö för investeringar företag som vill investera i Europa.

 
– Sverige är också en del av de globala åtgärderna för att nå en överenskommelse om plastnedskräpningen. Vi är en del av koalitionen som jobbar för att stoppa plastnedskräpningen.

Förändringar är även på gång på nationell nivå när det handlar om avfallshantering och man jobbar på att hitta bättre sätt att upptäcka illegal hantering av avfall, förmodligen med det så kallade Think Pink åtalet som bakgrund.

 
– Vi ser cirkulär ekonomi och effektiv lagstiftning som PPWR som viktigt och vi är glada att vi fått igenom mycket i EU. Faktiskt mer än jag trodde var möjligt, speciellt med PPWR. Jag menar att vi nu har stakat ut en väg som blir bra för miljön och som gynnar en hållbar tillväxt för ekonomin, avslutade Daniel Westlén.
 

Tre frågor

 
Under lunchen hade deltagarna tre frågor att diskutera och redovisa vid respektive bord. Den första handlade om vilken roll konsumenternas agerande och medvetenhet spelar när det kommer till förpackningsindustrin hållbarhetsansträngningar och om industrin effektivt kan påverka detta.  Lunchdeltagarna efterlyste mer tydlighet för att göra det möjligt. Lagstiftningen är för svår att förstå vilket gör det svårt för konsumenterna att agera och göra de rätt valen. Det måste vara lätt att göra rätt. Dessutom kom det synpunkter på att det är för enkelt att placera förpackningar i det brännbara avfallet.
 

”Ge konsumenterna det de behöver, etablera rätt infrastruktur och rätt system för insamling”, var en kommentar. Ett steg i den riktningen är troligen den fastighetsnära insamlingen som snart ska vara på plats.

 
Policyförändringar
 

Den andra frågan handlade om vilka policyförändringar och incitament som behövs för att driva innovation och hållbarhet i industrin. Ett övergripande svar var ”sitt still i båten”, det vill säga låt oss agera efter PPWR och se hur det kommer att fungera. Nu bör branschen och lagstiftarna ha ett tålamod. Det är mycket som ska implementeras och en del förändringar måste nog till, till exempel inom transportförpackningar där kraven på återanvändning är en omöjlighet för sträckfilm.
 

Det framkom att deltagarna till viss del tycker att PPWR är OK men att det är lite för snäva tidsramar. En synpunkt som kom upp var att vi befinner oss i fel läge, vi talar bara om återvinning och återanvändning som bara är delar av helheten som vi tenderar att inte se. ”Alla vet hur man vinner en fotbollsmatch, men när det kommer till hållbarhetsfrågor vet ingen hur man vinner spelet”. Vi måste titta brett och verkligen förstå vad som är de vinnande principerna. Med PPWR är vi inne för mycket på detaljerna.

 
Viktigt för att ta rätt beslut i framtiden är att samla in data som ligger till grund för dem. Då blir besluten rätt.

 
Utmaningar
 

Den sista frågan som diskuterades tog upp vilka som är de största utmaningarna för förpackningsindustrin när det gäller att nå klimatneutralitet? Kan man nå dit via samarbete, teknisk innovation och digitalisering?
 

Alla verkade vara överens om att det krävs investeringar för att få allt på plats samtidigt som samarbetet mellan företagen måste öka. För att företagen ska våga göra investeringarna krävs förutsägbarhet. Dessutom är det negativt för förpackningsindustrin att den är så segmenterad, varje materialslag jobbar i sin silo och för fram just den lösningen och det materialet som det bästa. I stället borde industrin tala med en röst utåt.

 
Daniel Westlén satt med vid ett av borden och berättade att det inte hade blivit väldigt mycket prat om frågorna. Bordsgrannarna var i stället exalterade över möjligheten att få diskutera mer allmänt med honom. Han höll med om att de som besöker honom gärna talar om sina egna branschproblem, inte om industrin som helhet.
 

–  Vi vill så klart höra synpunkter och problem, helst då problem som verkligen väcker bekymmer. Då har vi möjlighet att gå vidare med det.

 

Scanpack Summit kommer att återkomma som en viktig arena för förpackningsindustrin, där ledande aktörer samlas för att ta itu med branschens mest aktuella hållbarhetsutmaningar. Vilka frågor som kommer att stå i fokus nästa gång återstår att se – men målet om en mer cirkulär och klimatneutral framtid består.

 
Nästa gång arrangeras Scanpack 26-29 oktober, 2027.