Top Packaging Summit

I förra veckan var jag med på Top Packaging Summit, en konferens arrangerad av Packbridge. Det var en fullspäckad dag med olika key note speakers, workshop, paneldebatter och pitchar från de start-up företagen som var med i Packbridges Start-Up Challenge.

Först att tala var Kevin Vyse,  från Marks & Spencer som bland annat talade om förpackningarnas utveckling, om hur en förpackning kunde höjas till skyarna när den kom på 80-talet medan man nu dömer ut den på grund av dålig användarvänlighet och svår att återvinna.

Kevin Vyse

Genomgående under dagen pratades det mycket om plast och dess naturpåverkan och jag är återigen förundrad över att man hänger upp sig så mycket på plast och inte ens nämner andra material. Olika material har olika fördelar och nackdelar i olika sammanhang. Finns det inga risker med att hänga ut enbart ett material och glömma bort de andra? Ger inte det illusionen av att andra material automatiskt är mycket bättre? Trots studier som visar på motsatsen? ”People only seem to believe the bad things”. Oavsett var man står i frågan så berättade Kevin om ett bra initiativ till att städa upp plast: Social plastics®, help make plastic waste a currency to reduce poverty. Det kan man läsa mer om här: https://www.plasticbank.org/

Det pratades mycket om nya material och ett av företagen i Packbridges Start-Up Challenge var Cellutech. De har tagit fram ett material, Cellufoam, av cellulosa som kommer kunna ersätta frigolit. Cellutech tog hem tävlingens båda priser, både juryns första pris och Best Pitch, som publiken på konferensen fick rösta fram. Stort grattis!

Top Packaging Summit

Packbridge testade ett helt nytt koncept med en workshop, där man delades in i olika grupper för att ta fram olika utmaningar som branschen står inför nu. Sedan diskuterades problemställningarna i en paneldebatt på scen med deltagare från olika företag. Spännande med ett helt nytt koncept och det verkade tas emot bra av publiken.

I slutet av dagen talade Fraser Doherty om sin karriär med SuperJam och de företag han startat efter det. Självklart kom han in lite på förpackningar också. Om hans intressanta historia och förpackningsinspiration tänkte jag skriva i ett annat inlägg.

Nu ser vi fram emot årets nästa stora händelse, nämligen Scanpack 2018!