Scanpack Summit: nytt forum ska forma branschens framtidsbild

Politiker, forskare och företagsledare bjuds in till en helt ny strategisk konferens i samband med förpackningsmässan Scanpack i höst.

– Vi ser ett stort behov i branschen. Omställningsfrågorna är akuta. På Scanpack Summit gör vi plats för de viktiga frågorna, säger Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

 

Scanpack är norra Europas ledande mötesplats för förpackningsbranschen. I år går mässan 4–7 oktober på Svenska Mässan i Göteborg. Första dagen genomförs den helt nya satsningen Scanpack Summit.

 

– Detta är resultatet av ett behovsstyrt initiativ som ursprungligen kommer från våra utställare. Det har hittills inte funnits någon arena för att diskutera strategifrågor i branschen, säger Anna-Lena Friberg, affärsansvarig för Scanpack.

 

Nya sätt att samverka

 

Scanpack Summit blir en strategikonferens, under en dag, riktad till beslutsfattare inom förpackningsindustrin. Tillfället är väl valt eftersom stora delar av förpackningsvärlden ändå finns på plats i Göteborg.

 

– Vi ser hur det lätt uppstår polariseringar och olika teorier om vad som är bäst för framtiden, till exempel kring val av material. Samtidigt finns en önskan att mötas över gränserna och hitta nya sätt att samverka kring kritiska framtidsfrågor som hållbarhet, klimatomställning och cirkulära lösningar., säger Anna Lena Friberg.

 

Avsikten är att Scanpack Summit ska sammanföra forskare och politiker med förpackningsindustrins beslutsfattare, tankeledande aktörer och slutkunder.

 

Annika Persson är affärsutvecklare på Svenska Mässan och arbetar med att konceptet kring Scanpack Summit. Hon menar att hela förpackningsindustrin behöver driva hållbarhetsfrågan på ett djupare sätt i sina affärer och utvecklingsstrategier. På Scanpack Summit fångas frågorna och alla dess perspektiv: från forskarnas syn till näringslivets krav på lönsamhet och till vad som är politiskt möjligt.

 

Utmanar det konventionella

 

– Vi vill skapa en hotspot som lockar varumärkesägare och storföretag, inte minst de som tar fram och utvecklar materialen: skogsindustrin, wellpapp och bioplast, med flera, säger Annika.

 

– Vi hoppas att forskning, politik och näringsliv ska lyssna på varandra. För att få en riktigt energifylld dialog bjuder vi även in innovatörer och andra aktörer som utmanar det konventionella.

 

Hon konstaterar att megatrender förändras över tid: konsumenterna blir alltmer rörliga, alltmer pålästa, får nya preferenser och köpmönster.

 

– Det påverkar också i hög grad förpackningsindustrin och dess lönsamhet, driver på omställningen och ökar behoven av att tänka i nya banor. På Scanpack Summit vågar vi ta diskussionerna, även de obekväma. Vi behöver ha en balanserad debatt, med olika infallsvinklar, för att hitta fram till en så bra lösning som möjligt.

 

På bilden: Övre bilden Annika Persson, nedre bilden Anna Lena Friberg.

Fakta

Om Scanpack Summit
Scanpack Summit är förpackningsbranschens strategikonferens som arrangeras den 4 oktober 2022. Endagskonferensen arrangeras av Svenska Mässan med partners. Biljetterna till konferensen släpps i mars. Läs mer om Scanpack Summit här >>