Nordvalls till Scanpack: Etikettens roll i förpackningsindustrin

På Scanpack möts förpackningsindustrin under ett och samma tak. Och en av årets utställare är Nordvalls, en av Skandinaviens största producenter av etiketter, som befinner sig i ett, minst sagt, spännande skifte. Tillgången på etiketter tas inte längre för given.

 

Nordvalls tillverkar sedan sitt grundande 1907 högkvalitativa etiketter. Sedan 2017 är de en del av företagskoncernen Possehl Group som har säte i tyska Lübeck. Idag är Nordvalls fokus självhäftande etiketter av högsta standard.

 

Mikael Bergqvist, försäljningschef på Nordvalls
Mikael Bergqvist, försäljningschef på Nordvalls

Just nu befinner sig Nordvalls, likväl andra tryckerier, i en tillvaro där åtkomsten på material strypts avsevärt. Mikael Bergqvist är sedan 2014 försäljningschef på Nordvalls och ansvarig för både Sverige, Norge och Danmark.

 

– Vi befinner oss i ett läge där vi måste leta material. Och en av orsakerna till det är pappersproducenten UPM:s fyra månader långa strejk. Materialbristen är tuff och påverkar på många sätt hela förpackningsindustrin. Har man inte etiketter stannar hela industrier, säger Mikael.

 

Trots att materialbristen skapar stora problem, har den också lett till ett intressant skifte.

 

– Industrier har börjat inse vikten av etiketter. Vår bransch har inte bara blivit mer uppmärksammad, den har även fått högre status i värdekedjan. Jag tror att den materialbrist vi ser nu kommer att leda till förändring. Just nu ligger många produkter på vägarna, men att ha ett lager kommer att prioriteras, fortsätter Mikael.

 

Hållbarhetsfrågan i fokus på årets Scanpack

 

Bini Sjöwall, marknads- och kommunikationsansvarig på Nordvalls
Bini Sjöwall, marknads- och kommunikationsansvarig på Nordvalls

På Nordvalls har man ett stort fokus på hållbarhet. Bini Sjöwall är marknads- och kommunikationsansvarig och berättar om en genomgående trend.

 

– Framöver kommer det att vara mer fokus på hållbarhet. Miljöaspekten diskuteras i hela branschen vilket är jätteviktigt, säger Bini.

 

– Vi tittar hela tiden på hur vi kan göra våra etiketter mer hållbara tillsammans med våra leverantörer. Dessutom efterfrågas det av kunderna. Man vill ha pappersetiketter till pappersförpackningar och plastetiketter till behållare i plast, berättar Mikael.

 

Vad kommer ni att visa på Scanpack?

 

– Vi kommer att visa vidden av oss som etikettryckeri. Vi har ett stort sortiment som passar en bred målgrupp. Vi kommer även prata om hållbarhetsfrågan och visa upp olika material. Vi ser även fram emot att visa vår styrka som koncern och i montern har vi sällskap av några av våra systerbolag som bland annat tillverkar maskiner för tryckeri, säger Bini.

 

Och på frågan varför man som besökare ska komma till Scanpack har Bini och Mikael ett tydligt svar.

 

– Det är fyra år sedan senaste Scanpack, och sedan dess har en pandemi kommit emellan. Det är viktigt för branschen att träffa varandra och se vad man kan göra tillsammans. Vilka trender finns det? Det har hänt otroligt mycket under de fyra år som gått. För besökare kan årets Scanpack bli ännu viktigare än sist vi sågs, säger Bini.

 

– Att få prata om hållbarhetsfrågan är viktigt, och Scanpack är en utmärkt arena för det. Jag hoppas att mässan leder till betydande samarbeten, avslutar Mikael.

Fakta

 

Om Nordvalls
Nordvalls producerar högkvalitativa etiketter till hela förpackningsindustrin. Som utställare på Scanpack visar de upp sin bredd som leverantör. Läs mer nordvalls.se >>

 

Köp biljett till Scanpack
På Scanpack möts förpackningsindustrin för att samla kunskap och ta del av nya lösningar. Scanpack äger rum på Svenska Mässan 4-7 oktober. Vill du besöka Scanpack? Köp biljett >>