Smarta förpackningar och förvandlingar som drivs av ny teknik

Eef de Ferrante är vd för AIPIA (Active and Intelligent Packaging Industry Association) och en av talarna under årets Scanpack Summit. Tillsammans med andra inspiratörer ställer han sig på scenen för att dela med sig av sin stora erfarenhet och kunskap om smarta förpackningar och vad som gör dem möjliga.

 

AIPIA är en medlemsorganisation som arbetar för att skapa en plattform för möten, diskussioner och kunskapsdelning om intelligenta tekniker i förpackningsindustrin.

 

– Vi främjar användning och implementering av aktiv och intelligent teknik både genom att utbilda branschen och genom att sammanföra varumärken och tech-profiler. När vi började för elva år sedan fanns redan ett enormt intresse för smarta förpackningar tack vare kundernas engagemang och diskussionen om matsvinn var högst relevant. Under dessa år har vi utvecklats till en världsomspännande gruppering med fler än 2 000 medlemmar. Det säger en hel del om branschens behov av denna typ av organisation, säger Eef.

 

“Vi sprider budskapet om vad smarta förpackningar kan göra”

 

Utvecklingen av smarta förpackningar har exploderat. Det är ett område med en hög innovationsgrad som drivs av nya tekniker och Eef menar att det är det som krävs för att möjliggöra beteendeförändringar.

 

– Ny teknik är nyckeln till att skynda på förändringstakten. Inte lagar eller föreskrifter, utan teknik. Ny teknik har till exempel åstadkommit underverk när det gäller att återvinna material och att uppmuntra konsumenter att återvinna en produkt på rätt sätt. Man kan till exempel lägga till ett osynligt vattenmärke som konsumenten kan skanna och få information om hur produkten ska återvinnas och hur den ska användas på ett mer effektivt sätt.

 

Förutom att börja använda nya tekniker vill Eef uppmuntra förpackningsindustrin att sluta arbeta i silor i leveranskedjan.

 

– Leveranskedjan är huvudsakligen uppdelad i silor. Varumärken jobbar till exempel i en separat silo och logistiken i en annan. Genom hela leveranskedjan kan vi se silor som inte är kopplade till varandra. Vi behöver bryta ner dessa silor och använda smart förpackningsteknik i hela leveranskedjan. Och vi kan bara göra det genom att dela data. I leveranskedjan genereras olika data, värdefulla data, och om man behåller dem i silor är de värdelösa. En del av vår mission är att förändra detta – och det är en stor mission.

 

När förpackningen blir smartare än innehållet

 

Under Scanpack Summit kan du lyssna på Eef när han delar med sig av sin kunskap om behovet av en mer hållbar framtid för förpackningsindustrin.

 

– Jag ser fram emot att interagera med publiken och att ställa frågor till besökarna. Jag vill verkligen förstå vad de vet. För man måste förstå hur stor effekt smarta förpackningar faktiskt har. Vi har publicerat en rapport som heter “När förpackningen blir smartare än innehållet” och denna insikt är oerhört viktig. För om du tror att en förpackning bara är ett hölje runt en produkt måste du jobba med något annat. Vi närmar oss ett läge där förpackningen är smartare än innehållet.

——-

Fakta

Om Mr. Eef de Ferrante

Eef de Ferrante är för närvarande verkställande direktör för AIPIA, Active & Intelligent Packaging Industry Association och var avgörande för att etablera den våren 2012. Med över 25 års erfarenhet av att använda en marknadsstrategi för att utveckla högnivå, specialiserad och mycket framgångsrik kommersiell kommersiell plattformar, har de Ferrante en bakgrund inom skapandet och utvecklingen av tjänster för många branscher, inklusive logistik. Han var VD för Intelligent Transport Systems Europe (ITS Europe), ett globalt nätverk inom smart logistik och digitalisering inom transport.

 

Om Scanpack Summit
Scanpack Summit är en strategiskt inriktad konferens med internationell utblick som sammanför ledande beslutsfattare inom såväl förpackningsbranschen som politiken. Scanpack Summit är en del av Scanpack, norra Europas viktigaste förpackningsmässa. Läs mer och köp biljett till Scanpack Summit >>