Nyhet på Scanpack: nedbrytbar bioplast som klarar mikrovågsugnen

I jakten på det fossilfria samhället stiger intresset för bioplaster snabbt. Största användare av bioplast är förpackningsindustrin dit närmare femtio procent av alla material går. På Scanpack 2022 kommer det att finnas en speciell avdelning för bioplastföretag och vid lunchtid varje dag arrangerar Nordisk Bioplastförening presentationer på scenen hos Scanpack Pioneers. Ett av företagen som kommer att finnas med är GAIA BioMaterials. – Vi hoppas vara klara med en högintressant lansering på Scanpack, säger Nils Andersson, ansvarig för marknadskommunikation och key account manager på GAIA.

 

GAIA BioMaterials är ett Helsingborgsbaserat företag med stark drivkraft inom utveckling av bionedbrytbara biomaterial och produkter. I grunden finns företagets material Biodolomer som har en hög andel mineral som en bärande del. Materialet är förnybart, bionedbrytbart, komposterbart eller i sista hand kan det energiåtervinnas och då med betydligt lägre CO2-generering än vid förbränning av fossilbaserad plast eller papper. För den breda allmänheten är kanske bärkassen i dagligvaruhandeln den mest kända produkten. Annars används materialet ofta i produkter där vi inte medvetna om det, till exempel inom sjukvården.

 

Den kontinuerliga utvecklingen inom företaget innebär bland annat att man nu är nära att lansera ett nytt material på marknaden med inriktning på livsmedelsförpackningar.

 

Nils Andersson på GAIA

– Vi har tagit fram ett antal nya recepturer som vi tror väldigt mycket på, säger Nils Andersson. En del är fortfarande i finjusteringsstadiet men de gör att vi ser en spännande framtid.

 

– Våra material används inom många områden och kan bearbetas med traditionella plastbearbetningsmetoder, men vi gör nu en större satsning mot livsmedelsförpackningar framför allt till restauranger och till packning av färdigrätter så krävs det att vi har ett material som klarar mikrovågsugnen.

 

– Vi har nått så långt att vi känner att vi kan gå ut med det nu och berättar för marknaden. Vi har låtit kunderna testa. Nu har vi investerat i en foliemaskin och termoformare som gör att vi kan testa själva mycket snabbare. Vi räknar därför med att vara helt klara med detta inom en snar framtid.

 

PLA-fria förpackningslösningar

 

Polylactid Acid (PLA) är en bioplast som GAIA använder i sina material, men PLA är inte så lyckat i kombination med värme. För att komma runt detta har man nu tagit fram material som är PLA-fria för livsmedelsbranschen utan att tappa stabilitet. Man hoppas mycket på detta, nu kan man erbjuda livsmedelsindustrin ett material som både fungerar i mikrovågsugnen och som är nedbrytbart.

 

– Med nedbrytbart menar vi just nu industriell kompostering men vi räknar med att det även ska fungera i hemkomposten i vissa tjocklekar som är relevanta för industrin. Vi tror att vi ska ha det här klart till Scanpack och kommer förhoppningsvis att kunna använda mässan som en språngbräda. Vi tror det här kan bli en snackis på marknaden.

 

GAIAs ambition är att man ska kunna försluta trågen med en bioplastfilm. Man har testat olika material där svetsningen fungerat bra. Hur trågen ska förslutas har också mycket att göra med inom vilka områden de ska användas.

 

Nils och hans kollegor har varit ute och talat med potentiella kunder inom livsmedelsbranschen och upplever ett stort intresse. En tröskel att komma förbi är hur EU vidareutvecklar reglerna med Single Use Plastic, SUP. Så här långt omfattas inte tråg av den typ GAIA siktar mot.

 

Siktar mot världsmarknaden

 

– Visst, det är en faktor att ha med i bilden här i Europa, men världen är ju så mycket större, det finns jättemarknader som är väldigt intressanta för oss, säger Nils Andersson.

 

– Sverige som marknad är inte gigantisk, men det finns stora marknader som motiverar de investeringar vi gör nu. Därmed inte sagt att vi inte siktar på vår egen hemmamarknad.

 

För att nå världsmarknaden har GAIA ett nära samarbete med den globala jätten Mitsubishi, en dörröppnare som ger stora möjligheter.

Träffa GAIA

GAIA kommer till Scanpack. Besök dem gärna i företagets monter så berättar de mer. Dessutom kommer de att presentera sina lösningar från scenen på Scanpack Pioneers. Håll koll på programmet för dag och tid.

Biljetter till Scanpack

Nu har biljettförsäljningen till Scanpack startat. Med koden earlybirdfree så bokar du kostnadsfritt (värde 175 kr).