Liplids innovationsresa tar plats på Scanpack Pioneers

2022 gör Scanpack Pioneers, en ny arena för strategi, innovation och nya affärsmodeller, premiär på Scanpack. Och på plats i år hittar vi bland annat Liplid, ett spännande scaleup-bolag som utvecklat och patenterat en unik lockdesign, skapad av träfibrer och som är 100% återvinningsbar. På Scanpack Pioneers får du ta del av deras innovationsresa, från idébordet till marknaden.

 

Jesper Berthold, vd på Liplid, mötte Liplids grundare första gången i ett gemensamt projekt där både Liplid och RISE deltog. Då jobbade Jesper på RISE med förpackningsutveckling och produkttestning. Med sin bakgrund inom akademien och träkemi anslöt han sedan till Liplid och tillsammans med grundarna siktade de in sig på att konkurrera ut de miljöfarliga plastlocken.

 

– Designen för Liplids unika lock kom till en av grundarna i en dröm, han skrev ner den under natten och på morgonen när han vaknade ringde han en vän och berättade om den. På den vägen är det, berättar Jesper.

 

Sedan den drömmen har minst sagt spännande saker hänt under Liplids resa. Locket, som är 100% återvinningsbart, är gjort av träfibrer och den innovativa designen gör att det använder 20 – 25 % mindre material än andra lock på marknaden. Locken är givetvis helt biologiskt nedbrytbara. Sedan 15 månader tillbaka samarbetar Liplid med företaget PulPac kring locken och använder PulPac’s innovativa torrformningsteknik för fiber.

 

– PulPac är ett väldigt spännande svenskt bolag som genom en nyskapande och hållbar tillverkningsmetod för att torrforma fiber kan möjliggöra utfasningen av plast i engångsartiklar. Deras torrformningsmetod passar våra lock väldigt väl och inom kort producerar vi vår allra första batch av lock hos PulPac.

 

Locken gör premiär på Max Burgers i år

 

De gemensamma klimatmålen ställer högre krav på företag att se över och förändra sina förpackningar och dess hållbarhet. I dagsläget tillverkas 300 miljarder plastlock årligen världen över. Det motsvarar i sin tur 1,5 miljoner ton plast. I ett nytt samarbete ska PulPac tillverka Liplids lock till Max Burgers svenska restauranger som en ersättare till de lock som idag används till deras kaffemuggar.

 

– Vi är såklart mycket stolta och glada för det här samarbetet. Max Burgers har ett strukturerat, systematiskt miljöarbete som fler borde inspireras av. Produktionen till Max Burgers blir vår första batch men det har överlag börjat röra sig ordentligt. Vi ser med skräckblandad förtjusning på framtiden. Skräckblandad i den bemärkelsen att det är mycket arbete framöver, men förtjusning för att det går så bra. Vi siktar inte på en massproduktion utan detta är för dem som vill göra skillnad. Vi vill ge dem ett intressant alternativ.

 

Innovation och hållbarhet i fokus på Scanpack 2022

 

Genom företag som Liplid får Scanpacks besökare en unik inblick i innovationsresan hos dem vars affär är fokuserad kring hållbarhet och cirkularitet.

 

– Det ska bli väldigt kul att återigen få delta på Scanpack. Det är en bra arena, inte bara för den svenska marknaden utan även den skandinaviska och europeiska. På Scanpack Pioneers delar vi med oss av vår innovationsresa, från ax till limpa. Vi ser såklart även fram emot chansen att få träffa potentiella kunder. I dagsläget är vi en scaleup med ett litet gäng som jobbar hårt och därför är Scanpack en spännande möjlighet att kanske träffa framtida medarbetare också, avslutar Jesper.

Läs mer

Läs mer om Scanpack Pioneers »

Läs mer om Liplid »