AI och robotar effektiviserar och förnyar förpackningsbranschen

Genom samarbetsprojektet FLAP banar Linköpings universitet, ORKLA Foods Sverige och andra tunga företag väg för framtiden inom förpackningsindustrin. Under Scanpack 2024 kommer du att kunna möta experterna bakom projektet och höra mer om hur innovativa AI- och robotlösningar tar effektivitet och hållbarhet till nya höjder.
 

Digitala innovationer och ny teknik sprider sig genom alla samhällslager och verksamheter. Förpackningsindustrin är inget undantag. Där står vi inför en teknologisk revolution som kommer påverka hela produktions- och leveranskedjan genom smarta förpackningslösningar som bland annat bidrar till färre transporter och förbättrad arbetsmiljö. Genom samarbetsprojektet FLAP leder Linköpings universitet tillsammans med ORKLA Foods Sverige och andra framstående företag vägen mot framtidens förpackningsindustri.


Flexibel lösning

 

Luis Ribeiro från Linköpings universitet är forskare och projektkoordinator för FLAP.
– Företagen i projektet ville undersöka om vi kunde hitta en bra lösning som inte nödvändigtvis behöver en människa, eller i alla fall färre människor, och som också är flexibel. Vi på Linköping universitet utvecklade en robotlösning med en plattform från företaget Opiflex. Lösningen är baserad på en AI-algoritm som analyserar alla produkter och kombinerar dem på bästa sätt för att skapa stabila och effektiva pallar, säger Luis Ribeiro.

 

Andreas Olsson, Operations Manager på ORKLA Foods Sverige, är mycket nöjd med resultatet. Han betonar vikten av branschens aktiva engagemang från start, vilket möjliggjort att de kunnat fokusera på verkliga problem.

 

Slipper sortera om i butik

 

– När vi tillverkar en enskild produkt på en pall kan vi göra det i mycket hög takt, men så fort vi behöver specialbehandla produkterna, måste de tas ut ur flödet och hanteras manuellt. Det kräver mycket arbetskraft. Våra kunder föredrar att produkterna redan är blandade på pallen, så att de slipper sortera om produkterna i butik, förklarar Andreas Olsson.

Den automatiserade lösningen ger alltså större flexibilitet och effektivitet för kunderna. Dessutom slipper butikspersonal ompackning och tunga lyft, vilket minskar förslitningsskador och sjukskrivningar, berättar Andreas Olsson.

 
Kostnadseffektiv automation
 

Trots de stora fördelarna är investeringar i automation kostsamma. Därför krävs flexibilitet och beläggning för att täcka investeringen, menar Olsson, som också förklarar att flexibla robotar som kan anpassas efter behov är nyckeln till ekonomisk vinning.
 

FLAP-projektet har inte bara gett tekniska fördelar, utan även breddat nätverket inom branschen. Andreas Olsson och Luis Ribeiro kommer att dela med sig av sina insikter på förpackningsmässan Scanpack den 24 oktober 2024.
 

Andreas Olsson deltar i ett seminarium av SWIRA (Swedish Industrial Robot Association) med rubriken “Robotautomation inom livsmedels- och förpackningsindustrin”, medan Luis Ribeiro presenterar “Sustainable and Flexible Automation of Seasonal Production”.
– Vi kommer att diskutera industrins utmaningar och hur vi löser detta med hjälp av AI och robotsystem, säger Andreas Olsson.

 
Sugen på att lyssna på Andreas och Luis framtidsspaningar? Anmäl dig till SWIRAs seminarier på Scanpack!